Blogs

Brave New Work/S3 Business Novelle

Onlangs was ik op de boekpresentatie van de Nederlandse editie van het boek Brave New Work van Aaron Dignan bij Rabobank. Het boek laat je eerst verbazen over waarom veel organisaties nog steeds zo zijn georganiseerd als 100 jaar geleden. Vervolgens laat het zien dat het ook anders kan, en geeft het handvatten hoe deze verandering zelf toe te passen.

Een dag eerder was ik de meetup van Sociocratie 3.0 met Jef Cumps, schrijver van de S3 Business Novelle.

Twee boeken die mij het vertrouwen geven dat het moet kunnen, beter organiseren op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid, waarbij het beste uit mensen wordt bovengebracht.

Collectieve Intelligentie

Via het platform Meetup was ik in de gelegenheid om deel te nemen aan een door Gemeente Haarlem georganiseerde bijeenkomst over Collectieve Intelligentie. Bas van Kesteren van LetsOpp, met een onderzoeksachtergrond  naar groepsdynamica en sociale big data, deelde zijn kennis over de balans tussen engaging en exploring, over backward en forward thinking. Over de loud minority en de silent majority. Hoe je inspraak en participatie faciliteert, en waarom je veel beter kunt proberen aan te haken bij bewoners, in plaats van ze bij jou te laten aanhaken. Kijk eens op Meetup welke evenementen in jouw woonplaats worden georganiseerd.

 

Training Sociocratie 3.0

Op 15 en 16 oktober heb ik de training Sociocratie 3.0 (S3) gevolgd bij Rebelwise. Wat een mooie respectvolle manier van organiseren, idee- en besluitvorming. Door de vraag of mijn gedrag op dit moment de beste bijdrage voor het team is (de zogenaamde Artful Participation) heb ik tijdens de training regelmatig op mijn tong gebeten. Mijn “normale” manier van doen, die vaak bestaat uit praten, dient niet altijd het grotere belang. Mooi om zo met mezelf geconfronteerd te worden.